Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 2 min

42 — Het antwoord op de ultieme vraag

42

Het getal “42” heeft een cultstatus sinds Douglas Adams bedacht dat mensen de Ultieme Vraag wel eens aan een super-supercomputer zouden kunnen stellen. Oftewel de vraag over het leven, het universum, en alles. De supercomputer komt uiteindelijk met het antwoord “42”, en de teleurgestelde mensen vroegen even door… om erachter te komen dat je beter naar een betere vraag kunt zoeken, en vervolgens ging ie weer verder rekenen.

The Hitchhikers Guide to the Galaxy, het boek van Douglas Adams waarin dit verhaal zich afspeelt, is altijd erg populair geweest in bèta- en IT kringen, maar ook bij liefhebbers van moderne cultuur. Douglas Adams was een echte alfa, een goede schrijver, maar ook de eerste man met een Apple laptop in Engeland, en hij heeft zichzelf leren programmeren. Een veelzijdig man. Eigenlijk heeft hij ook geen introductie nodig. Hij heeft nog veel meer leuke boeken geschreven, zoals The Long Dark Tea-Time of the Soul. Als je dieper in de denkwereld van Douglas Adams wilt komen, moet je ook zeker The Salmon of Doubt lezen. Daar staan veel korte stukjes in over de meest uiteenlopende onderwerpen, van taal en filosofie tot wetenschap en humor.

Door alle populariteit kom je het getal 42 op de meest rare plekken tegen. Het kan zomaar het goede antwoord zijn op een tentamenvraag bij informatica 🙂 Ook kan het in broncode of specificaties verstopt zitten. De humor rond het getal kennen dient soms ook als een soort herkenningscode voor mensen die dezelfde vormen van humor en moderne technologische cultuur begrijpen.

Maar de reden dat dit artikeltje nu online komt is een screenshot die ik pakweg een week terug maakte toen ik m’n ouwe EeePC aan het defragmenteren was, gelukkig nog met een oude versie van Deflagger zodat deze eigenaardigheid extra opviel:

defrag blijft op 42 fragmenten

Grappig, toch? Ook als volledige defragmentatie niet mogelijk is, kan hier “42” het correcte antwoord zijn op het aantal fragmenten dat je blijft houden tijdens een defrag…

O, en mocht je het boek nog niet gelezen hebben, schande! Lees ’m snel. De TV serie is trouwens ook erg de moeite waard.

PS: Jack, mocht je dit lezen: je bent nog steeds verantwoordelijk voor mijn eerste en nog steeds enige keer geheugenuitval tijdens een feestje… Je Pan Galactic Gargle Blaster was fenomenaal, alweer jaren geleden en toch weet ik het (deels) nog 😉

Reacties

✉ Jack op 2013-12-09

Heheheheh. En ik maak zo nog een flesje voor je.

✉ Jules op 2013-12-09

Ik fotografeer ze, 42’s. Loop m’n Facebook-fotoalbums maar eens door, dan kom je er gegarandeerd een paar tegen 🙂 Je weet vast wel dat ik niet veel ‘geloof’, maar ik geloof wel dat 42 inderdaad het antwoord op een slechte vraag is.


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.