Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 6 min

Poetin, anti-antiheld en de homorechten

Vladimir Putin, 2006

Protesteren tegen Poetin is populair. Al jaren. Zeker in Nederland, het land van het maaiveld, inspraak, burgerlijkheid, en nog wat links-progressieve idealen. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom Poetin zo slecht valt:

Poetin bezoekt het Ussuri natuurpark voor het Amur tijgerprogramma (2008).

Poetin bezoekt het Ussuri natuurpark voor het Amur tijgerprogramma (2008).

Goed volk, of zoiets

Nog niet zo lang terug stond er een groot opinieartikel in de wat linksige “kwaliteitskrant” voor “goed volk”, we hebben het natuurlijk over de Volksrant. Het flutverhaal, geschreven door Boris Dittrich, kamerlid, politiek zwaargewicht van D66 en ook directeur Seksuele Minderheden van Human Rights Watch, luidt: Ook Ireen Wüst kan – als biseksueel – in Sochi in de cel terechtkomen (2013-07-25).

In dat artikel bepleit hij dat Ireen Wüst echt een reële kans maakt in de cel te gaan als ze naar Sotsji zou gaan. Immers, ze zou in januari 2011 bij Paul de Leeuw openlijk op TV hebben gesproken over haar biseksualiteit.

De Olympische Spelen zijn promotie

Het is ook een flutverhaal van Boris omdat iedereen die een beetje kennis van internationale politiek heeft verdomd goed weet dat de (dure!) Spelen niet door Rusland georganiseerd zijn om de eigen naam naar onderen te halen. Integendeel! Tijdens de Spelen heerst de Olympische gedachte, en juist het gastland heeft er alle belang bij die a-politieke gedachte hoog te houden. Een historisch voorbeeld daarvan is de behandeling van de donkergekleurde atleet Jesse Owens tijdens de Spelen van 1936 in het racistische Duitsland van Adolf Hitler.

Hitler didn’t snub me —- it was [FDR] who snubbed me. The president didn’t even send me a telegram. — quoted in Triumph, a book about the 1936 Olympics by Jeremy Schaap [ bron ].

Daarnaast is het een flutverhaal omdat een kind nog snapt dat een interview op de Nederlandse TV nou niet echt iets is waar je in Rusland voor de cel in gaat als je er als bezoekende sporter komt en je in Rusland zelf geen aanstoot geeft. Kennelijk was dat echter toch iets te hoog gegrepen voor kamerlid en gelijke-rechten expert Boris.

Poetin omhelst Ireen Wüst

Een paar dagen terug kreeg Ireen Wüst geen celstraf, maar wel een persoonlijke omhelsing van Poetin:

Wüst ging na haar huldiging nog naar beneden om Poetin de hand te schudden en kreeg een omhelzing van de president. […] “Ik heb zelfs een knuffel van hem gehad. Hij feliciteerde me uiteraard en vroeg of alles naar wens is in Rusland”, vertelde de schaatsster. [ Bron: Poetin bezoekt Holland Heineken House in Sotsji, nu.nl, 2014-02-09 ]

Hypocriet, hoezo?

Het is niet zo dat je Nederlanders massaal hoort over de homorechten in die landen waar ze echt geschonden worden, zoals Iran, Saoedi-Arabië en andere Islamitische landen. In in het geval van Rusland is het wel fijn om iets te hebben om ze op te kunnen pakken. Maar waar is de oprechtheid? Waarom biedt Boris Dittrich zijn diensten niet aan bij de PVV? Dat is immers de club die wel stevig stelling neemt tegen de anti-homo ideologie met de naam “Islam”.

In Iran worden twee homo's opgehangen omdat ze seks met elkaar hadden (2007-07-17).

In Iran worden twee homo’s opgehangen omdat ze seks met elkaar hadden (2007-07-17).

Nou is die Boris Dittrich natuurlijk ook niet helemaal gek. Van de PVV kun je helemaal geen lid worden. En ook in iets anders heeft ie gelijk. Dat Nederland soms fatsoensrakkers voortbrengt. Wat hij daarover schrijft, kun je lezen op zijn website:

Eind 2002 vond het eerste grote waarden en normendebat plaats met minister-president Balkenende. D66 wist toen niet goed raad met dat debat. Wat wilde de minister-president nu met dit thema’ Ging het over fatsoensrakkerij, betutteling van boven af’ Hadden we het over ergernissen van burgers of stond de botsing van grondrechten centraal’ Het was ons allemaal niet echt duidelijk. We vonden het een theemuts-verhaal en zagen de discussie meer passen in de retro-mode van de jaren 50, toen alles nog overzichtelijk en mono-etnisch was.

Natuurlijk heeft Boris gelijk als hij bovenstaande beweert. Plus dat gedeelde normen en waarden, die dingen dus die zorgen voor samenleving en identiteit, inderdaad niet goed passen en werken in een multi-etnische staat. Daarom ook is Nederland veel minder “Nederland” geworden. Maar bij D66 omarmen ze dat juist, die multiculturaliteit — samen met de overdracht van Nederlandse bevoegdheden en bezittingen aan de EU.

En nu juist die multiculturaliteit, of beter gezegd, het Islamitische deel ervan, zorgt ervoor dat je als homo soms beter in Moskou kunt zijn dan in Amsterdam.

De ratio wint

In ieder geval hebben onze Koning Willem-Alexander en onze premier Rutte zich niet laten gijzelen door de (vooral links-progressieve) hysterie. Ze waren aanwezig tijdens de schitterende openingsceremonie. Ongetwijfeld is dat goed voor onze internationale betrekkingen, onze handel, en uiteindelijk zelfs voor de interculturele dialoog tussen Nederland en Rusland.

Olympische ringen

Tot slot: de Olympische Gedachte

In het oude Griekenland was iedereen als deelnemer of toeschouwer welkom, ongeacht het politieke systeem, stadstaat of wat dan ook. Allen waren Griek, en allen wilden eerlijk deelnemen ter ere van de Goden. Dat is de Olympische gedachte. Zodra je de Spelen voor politiek gaat gebruiken, zoals destijds ook tegen Zuid-Afrika gedaan is, neem je afstand van die kerngedachte en worden de Spelen een politieke arena. Dat is jammer. Politieke arena’s hebben we al genoeg. Bovendien dreigen de Spelen, een hoogtepunt van vredige, sportieve competitie voor alle landen, zo beperkt te worden tot een klein clubje landen die elkaar niet boycotten. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Toevoegingen / updates

Op Facebook wees A.K. me op een informatief artikel geschreven door Maite Vermeulen, met als titel “Homohaat is een westers exportproduct”, gepubliceerd in De Correspondent, 2014-02-13.

Reacties

✉ renevers op 2014-02-12

Goed stuk. Mee eens. De hypocrisie werd even goed aangetoond.

✉ Ivo op 2014-02-13

Ik denk niet dat het beeld dat je schetst recht doet aan de werkelijkheid, Evert. Veel anti-homopraktijken vinden plaats achter gesloten deuren - ze worden liever niet aan de buitenwereld getoond. Het is niet verwonderlijk dat homorechtenactivisten de Olympische Winterspelen aangrijpen om aandacht te vragen voor mensenrechten in Rusland. Ik ben blij dat ik in Nederland leef, en niet in Rusland.

Overigens is er van de anti-homopraktijken in Rusland tegenwoordig steeds meer zichtbaar via allerlei media - als men daar tenminste de ogen niet voor sluit -, zoals wel blijkt uit onderstaande selectie van websites.

http://nos.nl/video/524100-russen-maken-hardhandig-einde-aan-homodemonstratie.html

http://nos.nl/artikel/244111-arrestaties-bij-homodemonstratie-moskou.html

http://www.globalequality.org/newsroom/latest-news/1-in-the-news/186-the-facts-on-lgbt-rights-in-russia

http://www.nu.nl/buitenland/3498200/rusland-verbiedt-homoseksuele-propaganda.html

http://www.nu.nl/buitenland/3420096/russische-homo-vermoord-en-verminkt.html

http://www.nu.nl/buitenland/3490767/weer-russische-homo-vermoord-geaardheid.html

http://www.huffingtonpost.com/2014/02/07/russia-gay-rights-arrest_n_4746307.html

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/2438422/2011/05/28/Homo-s-aangevallen-bij-demonstratie-in-Moskou.dhtml

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/1994420/2009/05/16/Politie-slaat-homoparade-Moskou-neer.dhtml

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/1913661/2010/10/21/Boete-voor-Rusland-om-verbod-op-homoparades.dhtml

http://www.policymic.com/articles/58649/russia-s-anti-gay-law-spelled-out-in-plain-english

http://www.policymic.com/articles/60355/this-is-how-lgbt-people-are-dealt-with-in-putin-s-russia

http://news.yahoo.com/gay-rights-activists-arrested-russia-182838305.html

✉ Evert Mouw op 2014-02-13

@Ivo: Mijn artikel ging niet primair over wat er al dan niet mis is met Rusland, maar over wat er mis is met de Nederlandse reactie, zowel politiek als qua prioritering 😉


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.