Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 1 min

Een goedkope server (NAS)

Iomega StorCenter x2-200

Voor het studentenhuis waar ik momenteel nog in woon heb ik een Network Attached Storage (NAS) gekocht. Kortweg gezegd: een mini-computer met een harde schijf. Er zit geen monitor of toetsenbord op, maar wel een netwerkpoort. Via een webbrowser kun je zo’n ding instellen, en het is handig voor het maken van backups en dergelijke. Je kunt ’m ook als eigen webserver gebruiken.

Wij gebruiken hem ook om torrents te downloaden. Dat is handig: zo’n NAS staat dag en nacht aan, dus hoef je je computer niet aan te laten staan tijdens het downloaden.

Ik koos voor de Iomega StorCenter Ix2-200 Coud Edition NAS (afgekort de ix-2) omdat die een goede prijs/kwaliteit verhouding heeft en recent ook goed in de reviews en tests naar voren komt. Let op het woord “recent”; een paar jaar terug kwam het apparaat een stuk minder gunstig uit de bus.

Met zo’n NAS kun je dus redelijk goedkoop (ook qua stroomgebruik — aanvulling: 19W, circa 40 euro op jaarbasis) je eigen server opzetten, en veel ruimte neemt het ook niet in. Dus Picasa, Google Docs, en weet ik veel wat heb je niet eens nodig als je gewoon baas wilt zijn over je eigen bestanden.

Een technische handleiding om de Iomega NAS te “tweaken” en er je eigen software op te zetten heb ik op TechMonks gezet, een website waar ik regelmatig een bijdrage aan lever. De TechMonk auteurs komen voornamelijk uit India en Nederland.

TechMonks bestaat niet meer. De handleiding kun je nu hier lezen.

Mocht je een Linux fanaat zijn en je ook je eigen goedkope server willen, doe er dan je voordeel mee 🙂


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.