Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 3 min

Lampje uit, lampje aan – van gloeilamp naar LED lamp

Een poosje terug heb ik mijn laatste gloeilamp uit de fitting gedraaid. Twee mooie glazen bollen – zowaar een nostalgisch moment. Op dezelfde plek zit nu een lamp die eigenlijk alweer verouderd is. LED is de toekomst.

Gloeilamp verboten, gij zult aan de spaarlamp

mijn laatste gloeilampen

Onze politieke meesters vinden dat gloeilampen verboden moeten worden, dus je mag zelf niet meer kiezen tussen de aanschaf van een gloeilamp of andere lampen. In de maakbare linkse samenleving is de vrijheid het eerste slachtoffer.

Als ik de keuze zou hebben tussen gloeilampen en de duurdere “peertjes”, dan kies ik zelf vaak voor een CFL lamp: een compacte fluorescentielamp, ook wel spaarlamp genoemd. Ik vind het handig dat ie langer meegaat. Voor mensen met kinderen kan het nadelig zijn dat het ding kwikdamp kan bevatten. Als zo’n lamp breekt moet je het raam openzetten en minstens een kwartier de kamer niet betreden. Voor de milieulobby is dat geen probleem: als je maar geen gloeilamp gebruikt is alles goed!

Het argument gaat dat 90% van de energie die een gloeilamp gebruikt opgaat aan warmte. En dat mag niet. Maar mag ik s.v.p. zelf die keuze maken? Ik doe meestal lampen aan als het buiten donker en koud is, en die warmte is voor mij dus geen verspilling. Of het de meest efficiënte manier van verwarmen is weet ik niet, maar ik verzet me tegen het rare idee dat die 90% warmte altijd verspilde energie is.

Verder zijn er situaties waarin een CFK helemaal niet handig is. Behalve de kwikdampen heb je ook het probleem dat je minstens 15 minuten moet wachten voordat je een CFK opnieuw aandoet. Je kunt ’m wel snel in-uit-in schakelen, maar dat is slecht voor de levensduur van de lamp. Dat inschakelen is soms toch al vervelend omdat die lamp niet altijd meteen aanspringt. Ook is de CFK niet zo geschikt voor dimmen. En veel mensen vinden het licht onprettig, maar zelf heb ik daar geen last van.

Maargoed, ik gebruikte al CFL lampen toen de gloeilampen nog niet verboden waren. Alleen irriteer ik me aan de anti-vrijheid instelling van de politiek, de milieureli’s, en de communisten mensen die daarop stemmen.

De LED lamp

Switch 60

In de Wired staat een heel interessant artikel over de ontwikkeling van de LED lamp. Die kleine LED (Light Emitting Diode) lampjes worden steeds meer gebruikt in zaklampen, en zijn er nu ook als vervanging voor gloeilampen en CFK lampen. Ze zijn veelbelovend: in theorie kunnen ze nog langer meegaan dan CFK lampen, en ook het licht is veel beter dan dat van CFK lampen. Verder bevatten ze geen giftige metalen, kunnen ze wel gedimd worden, en kunnen ze ook snel in-uit-in geschakeld worden.

De twee volgens Wired beste LED lampen zijn de Philips Ambientled en de Switch 60 Warm White. De laatste zie je hiernaast.

Van Watt naar Lumen

Bij gloeilampen zijden we nog dat ie 60 Watt licht gaf. Nu was dat eigenlijk al fout – Watt zegt iets over hoeveel energie zo’n lamp verbruikt, maar bij gloeilampen is de relatie tussen lichtopbrengst en energieverbruik direct met elkaar gerelateerd.

Met de komst van nieuwe lampen is het beter om het over Lumen te hebben. De hoeveelheid Lumen is de lichtopbrengst. Een 100 Watt gloeilamp geeft circa 1700 Lumen.

Meer weten? Lees het prima artikel online in de Wired, of koop de papieren versie: Wired, “Let there be light”, Dan Koeppel, 11 oktober 2011 (UK edition), pagina 138.

Reacties

✉ Bruynzeel op 2011-11-08

Zoals eerder al op GeenStijl stond; als er drie PvdA’ers bij elkaar komen heb je een milieuvergunning nodig.
Het hele gloeilampverbod is bedacht door Philips omdat ze geen droog brood meer konden verdienen aan de lamp die het bedrijf ooit groot maakte.


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.