Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 3 min

De vrijheid van Said El Haji

Said El Haji

De naam is nieuw voor me. Ik verwacht er meestal ook niet veel van als er weer eens een excuus-allochtoon opgevoerd wordt door de politiek correcte krant van Nederland. Toch word ik deze keer aangenaam verrast. Hier schrijft iemand met inhoud. De artikelen op zijn website geven me de indruk dat hij een onbevangen waarnemer is. Ongerijmdheden, bij zichzelf of om zich heen, daar is hij gevoelig voor.

Als scholier zag ik in de jaren negentig van de vorige eeuw allerlei kortgeknipte jongens en meisjes met bomberjacks waarop Nederlandse vlaggetjes waren genaaid in het straatbeeld verschijnen. […] Die jongens en meisjes deugden gewoon niet, want ze flirtten met patriottisme en skinheadsymboliek. Dat er ook nogal wat Marokkaanse jongens met opgeschoren hoofd een vlaggetje van Marokko op hun leren jas hadden, daar stoorde niemand zich aan. Waarom waren Nederlandse jongeren met Nederlandse vlaggetjes eng en Marokkaanse jongeren met Marokkaanse vlaggetjes niet?

Behalve de vraag stellen biedt Said ook een antwoord. Hij vermoedt dat de geschiedenis, de Jodenvervolging en -discriminatie (ook en juist in Nederland), en het zo gevormde collectieve geheugen zulke reacties in de samenleving kan verklaren.

Hij verklaart ook waarom Marokkanen worden gebasht:

Er is nog altijd sprake van een politiek taboe om achterstandsproblemen te koppelen aan etniciteit. […] Persoonlijk heb ik liever de negatief generaliserende titel van populisten dan de betutteling van nette maar verwaande politici en reclamemakers. Deze wekt niet alleen de indruk dat integratieproblemen worden verhuld, maar roept als maatschappelijke tegenkracht ook op dat Marokkanen worden gebasht. […] Bashen is niets anders dan het negatief van betuttelen. Willen we het eerste stoppen, dan moet iedere suggestie van het laatste hartgrondig worden gemeden.

Kortom, Said wil niet dat Marokkanen als een soort zwakke, minderwaardige wezentjes beschermd worden door onze politiek correcte politici (die, in mijn ogen, in feite de racisten zijn van de ergste soort). Hij vraagt om een volwassen behandeling met aandacht voor de problemen zoals de realiteit die presenteert.

Een partij als GroenLinks heeft nog steeds de neiging om het integratieprobleem te verhullen, aldus Said. Hij heeft weinig bezwaar tegen de naam “Marokkanendebat”. Immers, het probleem moet worden benoemd. En pas daarna is een betere wereld mogelijk.

Plots werden we aangeklampt door twee blondines van rond de 20. Ze wilden weten hoe ze op station Holland Spoor kwamen. Een van hen, hoe puur en onbevangen, had haar portemonnee in de hand.

Said is geen moslim. Hij gelooft in de uiteindelijke vruchtbare co-existentie en misschien ook wel vermenging van de Marokkaanse gemeenschap in de Lage Landen. Ik ben daar minder optimistisch over, en bovendien ben ik toch ook wel van de school van de Romantiek — meer voor de uniciteit dan voor mengkleur. Maar voor de eerlijke schrijfstijl van Said kan ik zeker respect opbrengen.

Zijn artikelen zijn te lezen op http://saidelhaji.com.

Reacties

✉ Iba Satan op 2013-05-23

“beschermt worden”

Dat is met een d..

✉ Evert Mouw op 2013-05-23

@Iba: dank voor de correctie — het is nu gecorrigeerd. Spelling is niet mijn sterkste kant, blijkt maar weer.

✉ Iba Satan op 2013-05-23

Geen probleem. In je eigen teksten lees je er ook sneller overheen dan waneer je iets van een ander leest. Trekt de lezer alleen soms uit de inhoud dus dan wil ik wel voor spellingnazi spelen.
Leuk stukje trouwens.

✉ Emil Snijer op 2013-05-25

Mooi artikel.

“Kortom, Said wil niet dat Marokkanen als een soort zwakke, minderwaardige wezentjes beschermd worden door onze politiek correcte politici >>>>(die, in mijn ogen, in feite de racisten zijn van de ergste soort)” ( -volledig mee eens!-)

Ik zal eens kijken wat hij schrijft… ben nieuwsgierig.:)

groet


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.