Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 7 min

SLES en GroupWise: mijn installatiestrijd

novell

Opnieuw een technisch verslag. Na in mijn vorige post de installatie van Exchange 2013 op een Windows Server 2012 te hebben besproken, is het nu de beurt aan GroupWise 2012 op SUSE Linux Enterprise Server (SLES) versie 11 SP2. Daarbij moest ook Novell eDirectory 8 geïnstalleerd worden. Opnieuw geldt voor alle screenshots: klik op het kleine plaatje voor een grotere versie.

Korte samenvatting

SLES is prima. Maar de GroupWise installatie is een ramp. Het is me niet eens gelukt binnen een redelijke tijd. Ook is het niet echt handig dat de Novell eDirectory en GroupWise via te downloaden CD’s geïnstalleerd moeten worden en niet geïntegreerd zijn via de package repositories. Het geheel oogt slecht getest en slecht geïntegreerd. Daarmee is de combinatie van SLES en GroupWise geen aanrader.

SLES 11

suse logo

SUSE Linux Enterprise Server (SLES) is een kleine concurrent van RHEL. Het operating system wordt gebruikt door een paar grote partijen, waaronder de London Stock Exchange.

De installatie van SLES 11 SP2 (64-bit) ging heel redelijk. De installer van SLES heet YaST2; na de installatie is dat ook het programma om updates, software en configuraties mee te beheren.

Kortom, de SLES installatie gaat gemakkelijk en je kunt veel instellen, maar ’t kost wel even tijd en veel handmatige interventie.

GroupWise 2012

Om GroupWise gemakkelijker via KVM virt-manager te kunnen installeren, heb ik de bestanden uitgepakt en vervolgens naar een ISO container overgezet. Dat ISO bestand kan vervolgens gekoppeld worden aan de VM.

De documentatie van Novell staat online en is goed verzorgd. Die online documentatie geeft trouwens wel JavaScript fouten:

Novell Documentation JavaScript error

Eerst maar ConsoleOne installeren, zoals ook in de documentatie staat. Het installeren van ConsoleOne gaat gelukkig snel. Nu is het tijd voor de echte installer.

Problemen met het install script en Python

Spaties in het installatiepad zijn niet toegestaan. Het “install” Bash script is wat dat betreft ook niet helemaal handig gemaakt. Kortom, mijn idee om spaties in de CD label te plaatsen was niet zo slim. Maar goed, dan maar een symlink maken:

groupwise:/ # ln -s "/media/GroupWise 12.0 for Linux/" inst

Ook nu gaat de install nog niet goed:

groupwise:/inst/gw12.0.0-98586_full_linux_multi # ./install
install.sh: line 173: 21614 Segmentation fault
./python/bin/python2.3 install.py $2 $3 $4 $5 >&/dev/null

Volgens een forumpost kan dit voorkomen op een 64-bit Linux server, en wordt geadviseerd ook python-32bit te installeren. Dat lost echter het probleem niet op. De laatste Python die geïnstalleerd wordt is versie 2.6, terwijl het script probeert om van versie 2.3 gebruik te maken.

Die Python 2.3 installeren dan maar? Hm, yum is standaard niet geïnstalleerd? Dan maar met YaST2. Helaas, Python 2.3 is niet beschikbaar.

Goed, dan toch maar ’s kijken of we meer informatieve foutmeldingen kunnen krijgen: python install.py geeft in ieder geval een duidelijke melding.

groupwise:/inst/gw12.0.0-98586_full_linux_multi/gwinst # python install.py
Traceback (most recent call last):
  File "install.py", line 2, in <module>
    import frontend, sys
ImportError: Bad magic number in /media/GroupWise 12.0 for Linux/gw12.0.0-98586_full_linux_multi/gwinst/frontend.pyc

En wat zoeken op internet geeft een duidelijk antwoord van ene paxdioblo:

Python puts a similar marker into its pyc files when it creates them.
Then the python interpreter makes sure this number is correct when loading it.
Anything that damages this magic number will cause your problem. This includes editing the pyc file or trying to run a pyc from a different version of python (usually later) than your interpreter.
If they are your pyc files, just delete them and let the interpreter re-compile the py files.

Dat is nu vervelend. Met YaST2 kan ik geen oudere Python versie installeren. De broncode van de Python installatiescripts is niet voorhanden, dus hercompileren gaat niet. Zucht… ik kijk nog wat rond, en… Aha! Ze hebben gelukkig in gwinst/python/bin/ een python2.3 meegeleverd. Pfoe. Weer een poging:

/gwinst # ./python/bin/python2.3 install.py
./python/bin/python2.3: error while loading shared libraries:
libpython2.3.so.1.0: cannot open shared object file: No such file or directory

Ach. Dan kopieer ik de bin en lib inhoud wel naar /usr/local. Daarna nog steeds geen succes. Nouja, dan ook maar een kopie naar/usr/lib, vooruit dan maar, dit is toch een test VM. En nu krijg ik een nieuwe foutmelding: No module named rpmapi. Fuck it. Dit begint irritant te worden. Ook geen zoekresultaten in YaST2 voor rpmapi.

Nog een laatste poging dan. Ik kopieer alles naar /gwinst en maak nog wat extra kopieën van die Python bestanden. Nog steeds dezelfde foutmelding als ik python2.3 gebruik om de scripts te starten, maar, hosanna, /gwinst/install doet het nu wel!

GroupWise installer GUI

Maar als de installer de bestanden aan het kopiëren is, verdwijnt het schermpje ineens. In de text console is te zien: Aborted met een Python foutmelding. Dan maar een voor een de onderdelen installeren. Eerst volg ik de handleiding als eerst, maar installeer ik alleen de Agent. Daarna voer ik de installer nogmaals uit, maar kies ik voor de “Install Product” om de andere onderdelen los te installeren. Alleen bij de “Install WebAccess” loopt ie vast. Na eerst alle andere onderdelen geïnstalleerd te hebben, loopt ook de WebAccess installatie wel goed.

ConsoleOne instellingen

Eenmaal in ConsoleOne, is er nog geen domein, niks, eigenlijk kan ik nergens inloggen, en een nieuw { domain / /tree / forest / whatever } aanmaken kan ook niet. In de online Novell documentatie zie ik iets over een ndsconfig command line utility, maar die kan ik niet vinden op het systeem. Aha. De Novell eDirectory is nog niet geïnstalleerd misschien? Vreemd. Dat moet wellicht via een aparte CD. Dat krijg je als je geen ervaring hebt met Novell eDirectory en GroupWise: een beginnersfout. Niet dat de, ahum, “gestroomlijnde” installatie het er eenvoudiger op maakt…

Novell eDirectory 8.8.7

De installatie CD kun je downloaden; dat betekent inloggen op de Novell website en downloaden. Tijdens de installatie zie ik:

%%% Removing old packages...
%%% Removing NOVLice...done
%%% Removing NOVLxis...done
%%% Removing NOVLlmgnt...done
%%% Removing NLDAPbase...done
%%% Removing NLDAPsdk...done
%%% Removing NDSbase...done

Er was dus al e.e.a. geïnstalleerd, vandaar dat ik in de war raakte. Maar nu worden er flink wat nieuwe packages geïnstalleerd.

ConsoleOne geeft hierna wel een fout bij het opstarten:

ConsoleOne error

Oke, we maken een nieuwe directory aan! Dat moet wel via de command line, want een grafische installatie zit er niet bij.

groupwise:/media/CDROM/setup/utils # ./ndsconfig new --config-file /opt/nds.config

En natuurlijk…

Error: Cannot start 'ndsd', start manually.
ERROR: ./ndsconfig return value = 10.

Handmatig opstarten van ndsd geeft:

Validation failed in post_ndsd_start script.

Hoeveel tijd wil ik nog kwijtraken aan nog meer narigheid? Ik geef het op, want echt nodig heb ik deze software niet en met de resultaten tot nu toe weet ik dat e.e.a. niet voldoende afgewerkt en geïntegreerd vind. Niet dat de Exchange 2013 CU1 installatie perfect is, verre van dat, maar die doet het in ieder geval… Jammer dat ik nu niet weet hoe het werkt met GroupWise. Maar ik ga er niet nog meer tijd in stoppen om daarachter te komen.

Tips voor Novell

Op deze manier zou het installatieproces verbeterd kunnen worden:

Reacties

✉ renevers op 2013-06-20

He Evert Kun je dit artikel even folkspraak vertalen! interessant man!

✉ Evert Mouw op 2013-06-23

Ja, eigenlijk zou Novell dit moeten lezen, en Folkspraak is best leesbaar voor zowel Duitsers als Engelsen. Ach, Google Translate doet het vast ook wel.

✉ Willem op 2014-03-13

Evert,

Leuk geschreven verhaal en wat betreft “installatie gemak” heb je een punt. Dat vereist wel meer kennis van de product onderdelen. Wanneer je dat wel hebt en de relatie tussen onderdelen snapt, is het niet meer zo spannend.

Het goede nieuws is: Novell heeft je gehoord & met de komende 2014 versie heb je geen installatie afhankelijkheid meer met eDirectory/ConsoleOne of Python installer toestanden. 🙂

GW 2014 is een op zichzelf staande omgeving die je na installatie kunt knopen aan een eDirectory, Active Directory of gewoon met “losse” accounts kunt laten werken en beheren vanuit je iPad als je dat zou willen (HTML based admin tool).
Zeker geen sales pitch, wel om aan te geven dat het een behoorlijke verandering is doorgegaan aan de server zijde.

De software is nog (net) niet uit, maar als je vanaf volgende maand ergens een gaatje hebt, is het wellicht weer een leuk installatie traject/test. 🙂

Groet,
Willem


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.