Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 3 min

Ghost is een nieuw responsief weblog systeem

ghost logo

Eergisteren noemde ik Ghost, het grote project van een voormalig WordPress ontwikkelaar. Ghost is responsief. Ghost gebruikt Markdown. Ghost gebruikt Node.js, zit op Github, en is – kortom – het product van de laatste modes. Gisteren werd de eerste publieke release gepresenteerd. Lees ook het artikel over Ghost op Ars.

Mijn kleine test met Ghost

De Bitnami Ghost installer

Op de Ghost blog werd onder andere de Bitnami installer voor Ghost aanbevolen. Ik heb de Bitnami Ghost 0.3.2-0 voor Linux installer gedownload.

En ik heb ’m meteen getest op een oude machine die ik binnenkort wil verwijderen. Op die machine staat Ubuntu Server, inclusief een webserver. De Bitnami installer wil een eigen, compleet pakket in /opt installeren, dus ook Apache. De installer vraagt netjes naar de poort en ik gaf ’m 81.

bitnami installer

Vervolgens heb ik ghost.evert.net als CNAME toegevoegd aan mijn lokale DNS server. (Helaas, voor jullie van buitenaf dus niet beschikbaar.)

Dat was dus niet veel werk. Na het installeren en de DNS aanpassing kon ik het meteen testen in de browser:

het werkt meteen

Inloggen — oeps…

Maar nu de grote vraag: hoe bewerk ik een post? Hoe voeg ik een post toe? Hoe log ik in? Nergens zie ik een handig linkje of knop…

Gokken. Dat werkt soms het snelst. Vaak hebben dit soort dingen een /login/ linkje. Dus doet ie het daarmee? Nee dus. Maar Ghost heeft wel een leuke 404 Not Found foutpagina!

404 ghost

Ondertussen ben ik nog steeds niet ingelogd. Dan maar de documentatie bekijken.

If you are running Ghost for the very first time, then you need to create your admin user account. Navigate to your new blog in your favourite browser, and then change the URL to <your URL>/ghost/signup/.

Nou, leuk, maar ik kon de gebruiker die ik wilde aanmaken (mezelf) niet meer aanmaken, want de Bitnami installer had dat al netjes geregeld voor me. Dus dan maar gokken op http://ghost.evert.net:81/ghost/  En yes!! Ik word doorgestuurd naar http://ghost.evert.net:81/ghost/signin/

Nu wordt het pas leuk. Ik kan een nieuwe post maken, met plaatjes e.d.

ghost plaatje toevoegen

Schoonheidsfoutje in het responsieve thema

Het resultaat ziet er meteen uit, en is responsief! Dat merk je goed als je je browservenster groter of kleiner maakt. Alleen zit er nog een klein schoonheidsfoutje in als je het venster klein maakt, want de titel en de datum van een blogpost schuiven over elkaar heen:

responsief, maar niet foutloos

Die waterstoring is trouwens geen grap…

Datum invoeren voordat je mag publiceren

Dat Ghost nog niet helemaal volwassen is, merk je aan het feit dat ie niet uit zichzelf meteen de huidige datumtijd als waarde neemt als je op “Publish” klikt. Je moet zelf een datum invoeren. Je kunt gewoon “now” of iets onzinnigs intypen, dan pakt ie de huidige datum en tijd omdat ie dan automatisch de huidige datum gaat invullen. Om het trouwens maar niet te hebben over die afschuwelijke Amerikaanse datumnotatie die ze voorstellen. Ik verwacht toch zeker wel ISO 8601 (jjjj-mm-dd).

datum invullen

Maar dit zijn allemaal kleine dingetjes. Het installeren ging soepel, posts toevoegen is gemakkelijk, en ’t ziet er strak uit in alle schermgroottes.

Conclusie: Ghost is geweldig

Ja, ik ben er erg blij mee. Als ik vandaag voor een nieuwe weblog zou moeten kiezen tussen WordPress en Ghost, dan zou ik voor Ghost kiezen.

Vooral het gebruik van Markdown is erg fijn. Markdown is erg gemakkelijk te leren. Wel zal het voor sommige minder snuggere gebruikers een hindernis kunnen zijn.

Ghost is nog net niet helemaal volwassen, en alle extra’s die WordPress in de vorm van thema’s en plugins heeft moeten voor Ghost nog gemaakt worden. Ik verwacht dat je daar niet eens heel lang mee hoeft te wachten. Ghost spreekt nerds namelijk aan door alle moderne technieken die het gebruikt. Het is ontwikkelaars-vriendelijk.

Dit weblog FT draait op WordPress, en dat migreren is voorlopig niet aan de orde. Ik ben dik tevreden met WordPress. Maar houdt Ghost in de gaten. Dat spookje gaat nog flink spoken.


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.