Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 3 min

Och 2014, je was toch wisselvallig soms

Voor mij persoonlijk was het een roerig jaar. Een nieuwe (parttime) baan als webapplicatie ontwikkelaar en algemene ICT-er, een andere auto (ouwe Volvo, fijne kampeerauto), het overlijden van mijn vader begin deze maand, het bezoek aan het internationale scoutingcentrum in Zwitserland en een vakantie bij familie in Zuid-Afrika. Zo tussendoor waren er nog diverse zaken op verenigings- en sociaal vlak, van afspreken in Berlijn met vrienden via een bezoek aan een tentoonstelling over mode uit de Romantiek of een LAN party tot een filosofische lezing over Augustinus en Gnosis of een partij schaak. En dan vergeet ik nog de feesten, late nachten, films, verjaardagen en dies meer. Deze decembermaand sluit af met de publicatie van mijn artikel Political Attitudes on the Dutch Electronic Patient Record in een wetenschappelijk tijdschrift.

Ook kan ik terugzien op veel beweging en avontuur: looptraining in de duinen, kampvuur op een PLAY zomerfeest, prachtige kanotochten over o.a. de Linge en de IJssel, een surfweekeind, hardlopen op het strand, soms een sauna, ’s nachts skinny dippen in zee met een vriendengroepje, vaak onder de sterren slapen zonder tent, zelfs slapen op een vlot. Maar ook Apenheul, Sauerland, het Wekeromse Zand, Meijendel, de Kaagsociëteit, Burgh-Haamstede, en veel plaatsen die ik alweer bijna vergeten ben werden bezocht.

Minpunten waren er ook. Persoonlijke ziekte (waarvan hersteld), de algehele economie en de depressie van het Avondland, het overlijden van mijn vader… Maar laten we het leven eren, opkrabbelen en weer voortgaan.

Ook voor de grote wereld was het een roerig jaar. Zo schreef ik onder andere over het schaakspel om de Krim, de discussie over Marokkanen en criminaliteit, angst dat robots banen verslinden, de dreiging van Ebola, de verandering van het studeren, en over overbevolking en verstedelijking. Dat was niet alles: met de euro schiet het nog steeds niet op. Tussendoor schreef ik hier en daar wat over computerzaken in de categorie technologie.

Het is fijn zo bezig te zijn. Maar tussen alle gebeurtenissen en activiteiten door is er nog wel wat ruimte om na te denken. Leef ik gezond? Waarvoor eigenlijk? Hoe situeer ik mijzelf tussen mijn Christelijke opvoeding en omgeving, mijn rationeel-wetenschappelijke en agnostische wereldbeeld (in praktische zin met een vrijwel atheïstische levenswijze), mijn interesse voor oude filosofieën en hermetische wetenschappen, en mijn liefde voor de sagen van mijn verre voorouders uit de heidense Germaanse tijd? En dan is het fijn toch nog wat tijd en rust te scheppen voor het lezen van enkele boeken.

Volgend jaar hoop ik enkele boekbesprekingen, een paar foto’s van Zuid-Afrika, en misschien ook de kwestie van de culturele, economische en eigenlijk ook antieke verdeling tussen Zuid- en Noord-Europa te behandelen.

Bovenal blijft een weblog als deze, zonder persoonlijke of financiële belangen, natuurlijk vooraleerst een hobby. Een leuke hobby, omdat het me in staat stelt mijn eigen interesses en gedachten te ordenen en ze te kunnen delen (of confronteren) met vrienden, kennissen en zelfs vreemden. Ik schrijf dus gewoon over onderwerpen waar ik over wil schrijven, soms in een bevlieging en soms schrijf ik ook een poosje niets. Wodan zwerft over Midgaard en dat doe ik ook.

Allen die meegelezen hebben het afgelopen jaar: dank voor de interesse. En voor iedereen, voor jou dus ook, wens ik je een levenslustig en interessant 2015! Mocht je als maatschappelijk overgeïnteresseerde al te cynisch geworden zijn: aan het einde van de tunnel is er licht. In ieder geval wel bij deze in onbruik geraakte spoortunnel bij de Victoria baai nabij George. Op de voorgrond rechts mijn vriendin.

licht aan einde tunnel

Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.