Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 14 min

De razzia bij Wijster: addendum

Het politieoptreden bij Wijster op 8 juli 2020 werd door velen een “razzia” genoemd. Of dat wel of niet overdreven is, dat is aan de lezer. Ik heb een aantal verhalen verzameld die ik aantrof op social media.

Het meest indringende verhaal heb ik wat opgeschoond en eerder al gepubliceerd op mijn weblog, onder de titel “Deze moeder met twee kinderen vluchtte het maisveld in bij Wijster”. Het is het, mogelijk wat weinig genuanceerde, persoonlijke verhaal van een moeder met twee zoontjes die het maisveld in vlucht. U kunt het vinden op:

https://www.furorteutonicus.eu/2020/07/11/deze-moeder-met-twee-kinderen-vluchtte-het-maisveld-in-bij-wijster/

Het Dagblad van het Noorden (Jon van Schilt) heeft gesproken met Henk Fikkert, de boer van het terrein waar de politie inviel. Het artikel, “Dit is de ‘partyboer’ die de 63 opgepakte boeren in Wijster onderdak bood na de blokkade van Attero …”,is nogal de moeite waard en te lezen op:

https://www.dvhn.nl/drenthe/Dit-is-de-partyboer-die-de-63-opgepakte-boeren-in-Wijster-onderdak-bood-na-de-blokkade-van-Attero-we-gaan-er-nog-harder-in-we-moeten-wel-25839029.html

Dit document is een addendum, een toevoeging aan de hierboven aangehaalde verhalen. Dit addendum bevat drie verhalen die ik aantrof op Facebook. Ze bevestigen de strekking en gebeurtenissen van de twee eerder genoemde verhalen. Het zijn allemaal persoonlijke ervaringen, zoals ook dat hierboven genoemde verhaal van de moeder met haar twee zoontjes een persoonlijk verhaal is. Er is dus geen filter toegepast op emotionele kleur of waarheidsgehalte. Als zodanig zijn het primaire materialen. Op de verhalen hieronder, in dit addendum dus, heb ik bovendien geen enkele spellingcorrectie toegepast.

Ik hoop dat de lezer met de in totaal vijf verhalen (de twee hierboven plus de drie hieronder) zich een beeld kan vormen van de gebeurtenissen bij Wijster. Wat natuurlijk ontbreekt is een verhaal van de kant van de politie. Hierom vragen zal waarschijnlijk een formeel en juridisch dichtgetimmerd, defensief verhaal opleveren. Bij voorkeur had ik ook enkele persoonlijke verhalen van betrokken agenten gezien, maar het ligt niet in de lijn van de verwachting (en hun beroepscode) dat die ter beschikking komen. Ondanks dit hiaat denk ik dat, ook als de lezer kritisch filtert, er nog steeds een beeld overblijft dat verontrustend is.

Evert Mouw

De politiebusjes komen aanrijden, met als doel het indringen van eigen terrein om arrestaties uit te voeren. Op de achtergrond een rokende schoorsteen, met veel meer uitstoot dan die van de boeren, hier symbolisch en letterlijk beschermd door de politie.

Mark Rutte, waar ben je mee bezig?

Auteur: Melle Zwama
Datum: 2020-07-08 22:48
Gepubliceerd op: https://www.facebook.com/melle.zwama
Bron: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3070289996418247

Zo Mark Rutte, wat ik vandaag heb meegemaakt sloeg echt alles. Bedankt voor de vrijheid beroving van bijna een halve dag. Ik was vanmorgen samen met nog twee vrienden wezen kijken in Wijster. Omdat er bij Attero niks aan de hand was waren we doorgereden (met de auto) naar de dichts bijzijnde boerderij. Toen wij enige tijd op het boerenerf stonden kwamen er tot ons verbazing steeds meer ME bussen aan. Op een gegeven moment waren dit er zeker een stuk of zeventien. Vervolgens kwamen de eerste bussen richting de boerderij en werd ons mede gedeeld dat iedereen aangehouden zou worden op wet openbaring manifestaties, omdat er tevens een leger aan ME aan kwam stoof iedereen een kant uit. Mensen en kinderen vluchten de schuren in, of ergens anders op het erf. Ikzelf koos ervoor om samen met nog een paar anderen een zandpad op te gaan, weer anderen verstopten zich in het hoge maïs. Aan het eind van dit zandpad was een bos, een aantal liep een stuk voor ons en kwamen tot de ontdekking dat de politie zich hier had opgesteld. Ons leek het dus het best om weer terug te lopen richting de boerderij, ikzelf had het gevoel dat ik in het jaar 1940 was beland, elke uithoek was afgezet met politie en boven ons hing een drone met warmtecamera zodat iedereen opgepakt kon worden. We werden zelfs onthaalt door een heus arrestatie team. Op het erf zijn we zeker anderhalf uur omsingeld geweest door de ME (in de mieser regen) toen we uiteindelijk afgevoerd werden naar het politiebureau in Assen. ME-ers hadden allemaal hun gezichten bedekt en waren op het schild na volledig bepakt. In het cellencomplex werd iedereen bijeengebracht op de luchtplaats. Het was er koud, nat en de vloer was vies. Tussen deze menigte bevonden zich meerdere kinderen die hier uren hebben gestaan. De anderhalve meter was hier absoluut niet te doen!

Mark Rutte, waar ben je mee bezig? Ik heb de afgelopen weken getracht meerdere demonstraties bij te wonen voor de vrijheid. Ik heb rechten Rutte! Elke keer wanneer ik agenten aanspreek word mij verteld dat ze zo hun orders hebben, doodsbang voor hun eigen baantje niet beseffende dat uiteindelijk dit beleid ook hun gaat raken. Het wordt tijd dames en heren agenten. De heren M Rutte en H de Jonge gedragen zich als dictators van Nederland onder de corrupte paraplu van het WHO.

Dit gaat allang niet meer om een virus. (Iets dat ik vanaf het begin al vermoedde). Dit gaat puur en alleen om totale controle te krijgen dmv uiteindelijk gedwongen vaccinaties. Tuurlijk konden jullie dat in het begin niet zo brengen want dan zouden er veel meer mensen direct op hun achterste benen staan. Daarom ging het eerst erover dat de ic niet overbevolkt zouden raken (Wat bij lange na niet is gebeurt en nee dat komt niet door die lockdown). Vervolgens ging het om flatten the curve om daarna over te gaan op de anderhalve meter samenleving. Kritiek op dit beleid wordt aan alle kanten de kop in gedrukt. Mensen worden nog steeds dagelijks bang gemaakt terwijl het meeste gelogen is,en een besmetting helemaal niks zegt. Ikzelf heb ondervonden dat de msm dagelijks diverse fake news berichten uitstuurd.

M Rutte, ik ben van mening dat jij samen met H de Jonge en nog een aantal corrupte kamerleden voor het gerecht dient te worden en hopelijk gaat dat snel gebeuren.

Tevens wil ik aan een ieder vragen eens voor zichzelf op onderzoek uit te gaan. Dingen zijn niet even in vijf minuten uit te leggen. Ook de boeren die nu aan het strijden zijn verdienen respect. Ik zat met een veeboer in het arrestanten busje en hij vertelde me hoe het een en ander in elkaar stak. Eigenlijk zouden degene met kritiek eens een gesprek moeten hebben met deze boeren zodat ze inzien dat de werkelijkheid anders is dan ze denken.

Deze lifestreamer moest de cel in

Korte uitleg over onze arrestatie,

Irhuia en ik zijn zo’n 24 uur samen opgetrokken om samen verslag uit te brengen van het boeren protest, van Hoorn en Raalte door naar de A32 en door naar Wijster.

We wilden net weggaan totdat we de stoet met ME bussies zagen aanrijden.

Live opgestart, na een dik uur koud en nat live beëindigd in onze bus opwarmende stopt er een ME busje naast ons., ID kaarten laten zien/in beslag genomen. Na 5 minuten (Irhuia had inmiddels een live gestart komen twee Romeo,s terug lopen, jullie zijn aangehouden, live beëindigd worden we letterlijk uit de bus getrokken. We worden gesommeerd om in het bussie te gaan zitten, “werk mee dan kan t zonder boeien” eenmaal in t Bussie, kijk ik in t ronde en zeg, ooww jullie zijn de Romeo s, 😅 waarop er 1 zegt tegen mij, ” ik ken jou wel, nou zeg ik”ik jou niet jou collega’s wel” wij hebben een foto van jou, ow oke zeg ik dat mag, ik zet jullie ook in beeld.

We worden gebracht naar het boeren erf, waar inmiddels de arrestatiebus is gearriveerd, ze voegen ons bij de boeren. “Kunnen jullie aub deze 2 dames uit onze bus halen, we zijn ze goed zat 🤣🤣.

Dik uur later zijn we gearriveerd bij het bureau in Assen, we krijgen onze inbeslag genomen spullen terug, ik vraag nog mag de telefoon aan, Ja dat mocht iedereen werd na de luchtplaats gebracht. Hup 2x live opgestart, na ongeveer een half uur live komt er een agent woest en met geweld Irhuia ophalen, hij pakt haar sjaal draait die rond haar nek en wurgt haar al slepend achter zich aan naar buiten.

Ik besluit mijn live te beëindigen, na ongeveer een half uur komt die bewuste agent terug, ” jij bent die andere livegaande dame? Ja, meekomen, oke is goed. Ik wordt bij Irhuia in de cel geplaatst. Na ongeveer 5 min herpakken we ons, en gaan we samen zingen wat geweldig klonk door het hele bureau heen, 😀 5 min later”cel open” kom jij maar mee heb ander kamertje voor jou. Ik werd 2 cellen verderop opgesloten. Kreeg 10 min later 2 broodjes met kaas,en dacht bekijk t ben moe ik ga slapen(half 2. Rond 18.00 hoor ik mijn voornaam, had ik niet doorgegeven wilde met MW ….. aangesproken worden. Ja zeg t is, ” oww we waren u kwijt, kwijt? Ja kwijt komt u mee.

Verhoorkamer in, ” zeg ik waar is mijn collega, had gezien haar cel leeg was, UW collega? Zeg ja mijn collega verslaggever, wij zijn journalisten. Nou je hebt nog nooit iemand zo zien wit wegtrekken. Oeps foutje?

Aanklacht, opruiing? Hoe dan onrecht tv is een bestaande geregistreerde handelsnaam, ow ingeschreven bij de KvK? Jazeker. Owww. Kort van stof, u hoeft niet verhoord te worden, waarom niet? We hebben u te lang vastgehouden, mocht maar max 6 uur is nu 7 uur geworden. Oké doe me ff kopie vd aanklacht, nee dat was niet nodig meer.

Al met al, een ervaring rijker. Je moet t toch eens meegemaakt hebben he, 🤣🤣 trouwens in de mainstream media worden we geschaart onder boeren, je hoort ze nergens dat er twee journalisten opgepakt zijn. Wordt vervolgd.

O o o Romeo,s , 7 stuks bij ons in t bussie, ik vergeet jullie gezichten niet ik vergeet jullie blikken niet, laatste soundtrack is speciaal voor jullie,

We meet again, 😉 #burgerking #Demonstraties

Uit het niets overal busjes van de ME

Gisteren, 8 juli 2020.

Boerenacties, ik schrijf erover.. leef me in, probeer het verhaal over te laten brengen. Mensen te laten inleven in de boer. Zelf ben ik nooit mee wezen actie voeren, om persoonlijke redenen. Maar het inleven van de mensen in de boer vind ik enorm belangrijk.

Maar gisteren, kwam ik noodgedwongen in een vreemde situatie. En tja, doe ik er goed aan om dit te plaatsen dacht ik? Maar na alles wat ik gedeeld heb schokeert me dit toch diep. Ik heb het natuurlijk over de boerenactie bij Attero, de media spreekt er vol over. De ene met ware verhalen de andere met leugens. Ik woon er vlakbij, ja zelf op het boerenerf naast mijn ouders. Iedereen die de naam heeft gevonden weet dit. Maar ik wilde er niet zijn?

Het is ’s nachts, om 4 uur schiet ik wakker, een toeter. Ik kijk uit het raam en zie de trekkers staan in de verte. Ik draai me nog eens om, dochterlief zal zo wel wakker zijn. Om half 6 wordt ze wakker en beginnen we aan onze dag. Na even contact te hebben gelegd met de boeren begrijp ik dat alles gemoedelijk verloopt en besluit ik mijn weg te vervolgen. Om half 8 sta ik daarom vooraan de weg, mijn dochter naar oma brengen en zelf aan het werk. De trekkers willen mij er wel langs laten maar de politie heeft alles afgesloten. Ik kan niet weg.. noodgedwongen bel ik mijn afspraken af en ga ik terug naar huis. Na even thuis te hebben gezeten wil ik graag even naar mijn moeder, kijken of zij zo nog kan oppassen zodat ik alsnog naar het werk kan als de weg vrij is. Daar aangekomen wordt ze net wakker. We hebben het over de situatie en besluiten af te wachten of ik alsnog zo weg kan. Uiteindelijk zien we alle trekkers het erf op rijden. Ze stoppen ermee, maar kunnen niet naar huis. Dus verzamelen ze hier. Positief als altijd gaan ze maar wat eten en afwachten tot ze weg kunnen. Ik begrijp dat de politie noemt dat ze niets zullen doen. Fijn, het standpunt is gemaakt en iedereen kan zo naar huis en ik aan het werk.

Tot ineens uit het niets overal busjes van de ME en de speciale eenheid van de politie zijn. De hele straat staat vol met busjes. En nu dan? Na een kwartier komen ze ineens heel hard aanrijden. Ik besluit mijn dochter op te pakken en met mijn zus en haar zoontje naar boven te gaan. Daar horen we ze zeggen dat iedereen op het erf wordt opgepakt. Iedereen… shit. We hebben er niks mee te maken maar wat als?? Onze kinderen? We wonen hier? Angst en stress schiet door ons lichaam. We zien iedereen opgepakt worden. Mannen met een masker voor lopen overal. We zijn stil. De kinderen ook, gelukkig krijgen ze deze twee uur dat we hier zitten niks mee. We verven, sminken, en kijken filmpjes. Ze zien het als een uitje op de slaapkamer. Wij houden ondertussen de camera’s in de gaten want stel ze komen boven. Je weet niet wat je kan verwachten, of ze onderscheid maken in de mensen die er wonen, in jonge kinderen? We zien onze moeder meegaan. Die was net wakker? Liep naar de paarden om ze te voeren en moet mee? We zien kinderen meegaan. Dit maakt onze zorg niet minder.. We houden ons kalm, hebben geen contact met anderen en proberen ons af te leiden. De kinderen hebben gelukkig plezier, gelukkig denk ik dat ze niet weten wat er buiten speelt. Uiteindelijk is alles weg, maar we durven eigenlijk niet te berichten, te kijken. Stel ze lezen mee? Ze komen terug? Maar waarom we doen ja niets verkeerds we wonen hier? Gedachten die door ons hoofd spelen. Nog geen 2 minuten later komen er undercover agenten kijken en journalisten. De eersten vertrekken snel als ze niemand vinden. De anderen blijven lang. We gaan naar beneden en zien ineens veel trekkers aankomen. Oké, goed volk. Langzaam maar wel durven we contact op te nemen met kennissen. Vragen of ze komen, en steeds meer bekenden komen. Rust, tijd om alles van ons af te laten glijden. We hebben contact met de mensen in de cel, onze ouders. Ze zijn rustig, samen en het gaat goed. Ze bellen als ze vrij zijn. Na 6 uur vast te zitten zijn ze weer vrij en komen thuis. Heerlijk om je dochter weer blij naar oma te zien rennen.

En dan.. ’s avonds komen zoveel mensen hun steun betuigen. Het hele erf staat vol. Iedereen is gemoedelijk, betrokken en neemt iets mee. Warmte voel je. Maar ik ben moe, kapot. Samen met mijn dochter vertrek ik naar ons eigen huis. In het lawaai van de toeters val ik in slaap. Weg van deze dag, dit keer wel veilig in ons eigen huis samen met haar dichtbij.

Persoonlijk verhaal.

Honderden boeren en sympathisanten komen naar het politiebureau in Assen. Elke vrijgelaten arrestant wordt onthaald op een applaus.

Dit document is tevens beschikbaar als PDF: addendum_wijster.pdf

Updates

Ook de dochter van de “partyboer”, Ilse Grummel-Fikkert, laat van zich horen:

„Angst en stress schoten door ons lichaam. Je weet niet wat je kunt verwachten op zo’n moment: komen ze binnen?” Ilse en haar zus hielden de kinderen bezig en probeerden zo stil mogelijk te zijn. Uiteindelijk vertrok de politie en durfden ze tevoorschijn te komen.
Bron: Dagblad van het Noorden, 14 juli 2020, door Jeroen Kelderman in “Dochter van ‘partyboer’ uit Wijster verstopte zich met zus en kinderen in een slaapkamer om te ontkomen aan de politie” (link).

In onderstaande video is te zien hoe de politiebusjes het terrein op rijden. “Zo’n 15 politie- en ME-bussen en auto’s rijden het terrein van een loonbeleid in Wijster op. Minimaal 10 auto’s en bussen staan nog stand by”. (Bron: Jasmijn Wijnbergen op Twitter.)

politie-rijdt-het-terrein-op.mp4

Behalve het woord “razzia” viel in social media ook het woord “Gestapo”.

Het optreden werd in stevige bewoordingen veroordeeld in deze tweet.

Bron: tweet

Boeren zijn niet zo snel klein te krijgen. ’s Avonds werd er op het hetzelfde terrein een barbecue georganiseerd.

Boeren Protesten Juli 2020

🔗 https://youtu.be/ITTRvM0sLYI

Reacties

✉ Jan Elze op 2020-07-14

Al ben ik zo’n 40 jaar vegetarier en heb ik (varkens)boeren menigmaal hartgrondig vervloekt vanwege de verzengende stankterreur die menige fietstocht verziekt heeft, de stank die uit Den Haag opstijgt is oneindig veel erger - en permanent.

Sta dan ook - na het lezen van deze informatie alleen maar meer - 100% achter de boeren, de enigen die een geloofwaardig front vormen tegen door en door corrupte bestuurders op elk terrein, Sluit me als m’n gebroken poot weer goed is als het nodig is fysiek bij ze aan, Als ik tegenwoordig een smeris op straat zie, draai ik me demonstratief om. Die verdorven energetische smeerlapperij wil ik niet eens via het oculair in m’n bewustzijn.

Vroeg men zich tijdens de bezetting af of er integere NSB’ers waren - zoals veel mensen nu nog steeds de smeris het voordeel van de twijfel gunnen. Die instelling ben ik al lang kwijt: wie zich bij de vijand aansluit, is de vijand, hoe leuk diegene ook met kinderen en hondjes omgaat. Hoogste tijd dat het verzet al die amper gelezen impotente internetontladingen ontstijgt.

Hackvaardigheden lijken me daarbij heel wat efficienter dan de bereidheid je op straat door robocops in elkaar te laten slaan.


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.