Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 3 min

Zes onzinmails, zelf knutselen, en kinderen programmeren

Geen idee. Zonet een update naar de nieuwe versie 3.0 van WordPress uitgevoerd, en meteen het Mystique theme naar de nieuwste versie gebracht. Dat laatste ging niet probleemloos. De meest populaire blog software geeft dus soms toch nog wat problemen.

In ieder geval kreeg ik zelf zo’n zes mailtjes van mijn eigen systeem met de melding van een nieuw verhaal. Een leeg verhaal. Ik had dan ook helemaal geen nieuw verhaal geschreven. Hopelijk hebben mijn abonnees hier niet teveel last van ondervonden.

Knutselen geeft inzicht

De echte vraag is natuurlijk: waarom probeer ik het allemaal zelf te doen? Op zich valt het nog mee – in plaats van zelf HTML, PHP en CSS te coderen gebruik ik nu WordPress. Toch gebruiken de meeste mensen gewoon online services zoals Blogger. Maar ik installeer zelf de software op mijn Ubuntu Linux server op zolder.

Omdat het leuk is om te knutselen. Het geeft inzicht en controle. Het geeft vaardigheid. En het geeft af en toe rare foutjes. Het is vergelijkbaar met het knutselen aan je eigen auto. Dat laatste kan ik helemaal niet, dus doe ik het ook niet. Knutselen met computers is ook wel iets veiliger – je ligt niet meteen in de sloot als je een fout maakt. Knutselen met een computer is soms wel ingewikkelder en vraagt soms eindeloos geduld.

Toch is het essentieel om zelf te knutselen met computers. We leven in een digitale wereld, en pas door je handen digitaal vuil te maken leer je die wereld beter kennen. Voor kinderen en voor beginners zijn er daarom speciale educatieve programmeeromgevingen gemaakt. Je kunt daarmee leren programmeren zonder dat je eerder programmeerervaring of computerkennis nodig hebt.

Ik kwam op het idee dankzij een artikel op OSnews: Why Johnny Can’t Code, door Kroc Camen. Hij beschreef het gebruik van de vroeger erg populaire taal BASIC, waarmee ikzelf ook heb leren programmeren. Het is inderdaad een goede beginnerstaal. Met FreeBASIC heb ik Mireille nog leren programmeren, en pas daarna kwam voor haar ook het echte werk met C++.

Small Basic

Het artikel noemde ook Small Basic van Microsoft. Ik heb het uitgetest. Het werkt redelijk goed, en de installatie is heel gemakkelijk. Ik ben er vooral tevreden over omdat de werkomgeving er gewoon perfect uitziet! Ik heb een heel simpel programma geschreven dat de tafel van 42 op het scherm zet. Klik hieronder op het plaatje:

Screenshot van Small Basic met mijn “tafel van 42” programma

De code voor dit programma was tamelijk simpel:

getal = 42
Shapes.AddLine (1,1,300,1)
Shapes.AddText ("De tafel van " + getal)
For i = 1 To 10
  tekst = Shapes.AddText (i + " maal " + getal + " is " + i*getal)
  Shapes.Move(tekst, 0, i*20)
EndFor

Je kunt echter ook een schildpad laten lopen over je beeldscherm. Dat doe je met, bijvoorbeeld: Turtle.Move(50)

Dat idee van een schildpad die over het scherm loopt is overigens afgekeken van Logo.

Alice

Een andere programmeertaal voor kinderen is Alice. Je kunt er drie-dimensionale acties mee uitvoeren. Zoiets als poppetjes uit de Sims laten lopen in een virtuele wereld. Voor hoe het eruit ziet moet je maar op onderstaande screenshots klikken.

Scene editor van Alice. Op een maanlandschap een Sfinx en een monstertje.
De Alice programma’s maak je door te slepen en te klikken.

Reacties

✉ Eric op 2010-06-23

mijn eerste reactie? Bleekgezicht praat wartaal.

Maar het is wel slim. De jeugd heeft de toekomst. En voor diegene die de boot hebben gemist, kunnen stiekem meeliften met die jeugd.

Heel slim dus, wellicht dat ik mijn duim wel opsteek. 😉


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.