Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 4 min

Exit Skype, welkom Jitsi Jabber XMPP

Update 2022-10-10: Veel van de software-suggesties in onderstaand artikel zijn gedateerd. Skype zelf is nu vaak vervangen door Discord, Telegram, Zoom, of eventueel Teams. Zelf gebruik ik nog Prosody. Voor domeinregistraties heb ik YourHosting vervangen door TransIP. Actuele informatie over XMPP software is te vinden op https://xmpp.org/.


Een poosje terug schreef ik al over het nieuwe bellen en alle mogelijke opties daarbij. Vandaag heb ik nieuwe software in gebruik genomen welke klaar is voor de toekomst. Ik heb gekozen voor XMPP.

English translation (pdf): Exit Skype, welcome Jitsi Jabber XMPP

Wat is XMPP (Jabber)?

Ooit begon Jabber als een chatprogramma, en ze ontwikkelden ook hun eigen protocol om berichtjes te kunnen verzenden. Dat protocol, XMPP, wordt nu door veel andere programma’s en bedrijven gebruikt. Met XMPP plus de Jingle uitbreiding kun je chatten, bestanden versturen, via internet met elkaar bellen en als je een webcam hebt elkaar ook zien. Het lijkt dus wel wat op Skype. Maar Skype is niet open source, terwijl XMPP wel open is. Daardoor zijn er ook veel verschillende programma’s die XMPP ondersteunen. Zelf vind ik Jitsi de beste (zie hieronder). Ook Google en Facebook maken er gebruik van, en er zijn geruchten dat zelfs Skype bezig is XMPP te gaan ondersteunen. Wel aardig is dat een XMPP adres er precies zo uitziet als een email adres, dus als je geluk hebt dan kun je één en hetzelfde adres gebruiken voor zowel email als XMPP. Nog een voordeel van XMPP is dat je het op je eigen server kunt installeren (als je een eigen domein hebt). Dan heb je zelf meer controle.

Een voordeel van Skype is nog wel dat je er (tegen betaling) ook ouderwetse telefoonnummers mee kunt bereiken. XMPP is echt bedoeld voor het internet. Er zijn trucs om interoperabiliteit mogelijk te maken, maar zelf heb ik daar geen behoefte aan en daarom ga ik daar verder niet op in. Technische mensen kunnen verder zoeken op de trefwoorden XMPP and SIP and PSTN.

Omdat XMPP met Jingle vrijwel alles kan wat Skype kan, en omdat Skype verder vooral nadelen heeft zoals een nare pop-up tijdens het starten en ook minder veilig is nu het eigendom is van Microsoft, kies ik ervoor Skype uit te faseren en over te stappen op XMPP met Jitsi. Voorlopig moet ik XMPP met Jitsi nog wat uitproberen, maar in de toekomst zullen mensen die geen XMPP programma gebruiken mij niet langer kunnen bereiken. (Overigens ben ik toch al tegen continue bereikbaarheid. Het leidt enorm af en werkt verstorend voor zowel je rust als je productiviteit.)

Jitsi screenshot (Evert)

Jitsi

Jitsi ondersteund niet alleen XMPP maar ook nog andere netwerken zoals SIP. SIP wordt veel gebruikt voor internet bellen in combinatie met het klassieke telefoonnetwerk. Verder is Jitsi nog actief in ontwikkeling. Wel een beetje jammer is dat Jitsi in Java geschreven is; daardoor gebruikt het iets meer core geheugen en is de user interface soms net iets minder gelikt. Jitsi zal altijd proberen om berichten te versleutelen, maar als de ander een client gebruikt die dat nog niet kan, dan zal het bericht onversleuteld over de lijn gaan. Download Jitsi voor Windows, Linux of Mac.

Er zijn natuurlijk veel meer client programma’s die XMPP ondersteunen: Psi, Psi+, Pidgin en Spark werken op bijna alle computers (Windows, Linux, Mac). Voor Android is er Xabber en voor alleen de Mac is er Adium. iPhone gebruikers kunnen OneTeam gebruiken. OneTeam is er ook voor Windows, Linux en Mac, en zelfs als Firefox plugin. OneTeam is gratis, maar geen open source – daarom adviseer ik Jitsi. Bovendien heeft Jitsi meer features.

Hoe kom je aan een XMPP account?

Ben je klant bij XS4all?
https://www.xs4all.nl/klant/experimenteel/jabber.php

Bij Jabber.org kun je gratis accounts krijgen.
(XMPP is ooit begonnen als Jabber.)
https://register.jabber.org/

Op de Jitsi website zijn ook gratis accounts te krijgen.
http://jitsi.org/index.php/Register/Register

Het je een Google account, bv. gmail?
http://www.google.com/talk/otherclients.html

Heb je een Facebook account?
https://www.facebook.com/sitetour/chat.php

Ben je heel close met mij?
Dan kun je wellicht een accountje van mij krijgen met als achtervoegsel @evert.net of zoiets. Ik heb mijn eigen server. Echter, ik ken dan je wachtwoord, ik gebruik een self-signed certificate en ik garandeer helemaal niets: vergeet niet dat ik slechts een hobbyist ben 😉 Kortom, probeer liever de opties hierboven.

DNS SRV uitleg bij YourHosting

Je eigen server

De beste optie voor technisch zelfredzamen is om je eigen XMPP server te installeren. Je kunt dan oneindig veel eigen accounts maken voor jezelf en/of voor familie en vrienden – of voor je bedrijf! Je hebt daarvoor je eigen domein en server nodig. Twee goede XMPP servers zijn ejabberd en Openfire maar mogelijk is ook Prosody interessant. Zelf gebruik ik ejabberd – de ejabberd installatie onder Ubuntu Server was heel simpel. Een eigen domein kun je krijgen via bijv. YourHosting; die ondersteunen ook de DNS SRV server records die je in zult moeten stellen. Verder moet je op je router de TCP poorten 5222 en 5269 doorsturen naar je server.


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.