Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 2 min

Piraten in Duits parlement

Piraten ahoi!

piraten partei

De Duitse piratenpartij heeft 15 zetels (9%) van het Berlijnse deelstaatparlement veroverd. Dat is goed nieuws voor de privacy, ICT en innovatie. Hoewel geen lid van de piratenpartij, ben ik wel een moreel medestander.

Privacy: De piraten vinden dat je digitale veiligheid heel belangrijk is. Zelf vond ik bijvoorbeeld dat de veiligheid van het elektronisch patiëntendossier niet voldoende verzekerd was. En de komende maanden ga ik onderzoeken hoe grote clusters (grids) op een veilige manier medische data kunnen analyseren.

ICT: De piraten zijn tegen software patenten. Zulke patenten zijn heel belemmerend voor technologische innovatie. Softwarepatenten werken vooral in het voordeel van juristen en grote bedrijven. Het is ook totaal overbodig, omdat we al een copyright wetgeving hebben. In de VS worden software patenten erkend, en dat geeft een hoop ellende. Europa erkent die onzin nog niet, en dat moeten we zo houden! Een andere reden waarom piraten goed zijn voor de ICT ontwikkeling is dat de kwaliteit van DVD’s die je in de winkels koopt vaak laag is. Zo krijg je irritante waarschuwingen die je niet over kunt slaan, en is het lastig om de film van DVD naar een harde schijf te kopiëren of af te spelen vanaf een apparaat dat geen DVD speler heeft. Concurrentie op torrentsites zorgt voor een push richting betere kwaliteit.

Innovatie: Een open, vrije en niet-gelimiteerde informatiesamenleving kan sneller en beter ideeën, code en media uitwisselen dan een beperkte, juridisch belemmerende en door commerciële oligarchieën beheerste samenleving.

En verder nog…


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.