Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 3 min

Open brief aan Joost Niemöller

Hieronder de tekst van een open brief die ik op DDS geplaatst heb. Reageren kan ook daar. Update: DDS heeft alles van Joost verwijderd van hun site.

Pak door, Joost!

Open brief aan onze topjournalist Joost Niemöller

Beste Joost,

We kennen elkaar niet, maar toch tutoyeer ik je. Gewoon omdat je zo open en toegankelijk schrijft, en omdat het net lijkt alsof ik je al een beetje ken door zoveel van jouw artikelen gelezen te hebben.

Ze noemen je een racist omdat je het waagde een paar feiten over etnische verschillen neer te pennen. Nu kan ik me nog herinneren dat je ooit je eigen website had. Omdat jouw criticasters je van alles naar je hoofd slingerden, noemde je jezelf op je profiel een “linkse racist”; je gebruikte het als geuzennaam. Dat vind ik nu zo mooi aan jou: je laat je niet beoordelen, of veroordelen, door het gekleurde woordenboek van multiculturele leeghoofden.

Want hoe werkt dat? Een discussie kun je winnen door een woord zoals “rechtvaardigheid” zelf te definiëren. Als de toeschouwers jouw definitie accepteren dan win je. Als je tegenstander zo dom is jouw definitie ook te accepteren, dan is je overwinning compleet — denk aan het succes “sociale rechtvaardigheid”.

De leeghoofden hebben het voor elkaar gekregen om racisme te definiëren als het zien of erkennen van raciale (etnische) verschillen tussen mensen, anders dan huidskleur of lichaamsbouw. Volgens die definitie ben jij een racist, want je ziet dat er meer verschillen zijn dan enkel huidskleur of bottenbouw. Ik zie dat ook, en iedereen die de wetenschap niet afwijst ziet dat ook.

“Although remarkable progress has been made in clarifying the mechanisms by which ethnicity and culture influence drug response, much remains unexplored and/or unresolved. This notwithstanding, the available information clearly indicates that ethnicity and culture are important variables that should not be neglected in the practice of psychopharmacology for several important reasons.”

Ethnicity, Culture, and Psychopharmacology, by Keh-Ming Lin and Russell E. Poland: Research Center on the Psychobiology of Ethnicity and the Department of Psychiatry, Harbor-UCLA Medical Center, Torrance, California 90509. (Vetmarkering door mij.)

Laten we gewoon de geuzennaam omhelzen en ’m zo van zijn giftige lading ontdoen. Of laten we terugschelden, want iemand die alle mensen over één kam scheert, wat is dat voor iemand? Een kleurenstruisvogel? Jij bent goed met woorden, Joost, dus misschien kun jij een beter woord bedenken. Het liefst zou ik de term “racist” een eigen definitie geven: dat is iemand die respect heeft voor natuurlijke verschillen, zowel groepsgebonden als individueel, en daarmee ook de waarde ziet van alle mensen, juist als ze niet gelijk zijn. De gelijkheidsgekte is te ver doorgeslagen.

Gelukkig ben je terug van vakantie en schrijf je weer over o.a. het EU referendum. Ik ben het niet altijd met je eens. Ja, ik heb ook moeite met zaken in de EU die fout gaan, en ik steun dat referendum, maar toch voel ik me een Europeaan. Daar gaat het me verder niet om. Ik bewonder je onafhankelijkheid in het debat. Tijdens je vakantie werd er een gastschrijver van Joop.nl uitgenodigd, Bart Schut. Een briljante zet, die je m.i. niet als aanval op jou moet zien. Het is hartstikke goed dat De Dagelijkse Standaard (DDS) een open forum biedt, want daarmee voorkomen we een cordon sanitaire rondom o.m. jouw persoon. Ik vond het van Bart Schut ook dapper dat hij zich kwetsbaar durfde op te stellen door voor DDS te schijven. Je weet dan van tevoren al dat je veel negatieve reacties van reageerders krijgt. In het algemeen kan ik het altijd wel waarderen als mensen met open vizier de discussie aanknopen.

Zelf reageer en schrijf ik niet veel op DDS, ook al omdat ik mijn eigen weblog heb, dat meer een soort persoonlijk online kladblok is dan iets waarmee ik een groot publiek wil bereiken. Die behoefte heb ik niet. Jij echter schrijft voor veel mensen, en daarmee draag je ook meer verantwoordelijkheid. Je hebt veel invloed op de publieke discussie, of de “stamtafels” zoals dat soms wel genoemd wordt. Mijn inmiddels overleden docent Willem Breedveld roemde altijd het belang van zulke stamtafels. Ik hoop dat je nog lang een stamgast blijft.

Groet, Evert

Reageren kan op DDS.


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.