Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 4 min

Censuur van plaatjes op social media

Complotdenkers krijgen te maken met censuur en het leuke daarvan is dat ze dus ook gaan nadenken over de techniek van de censuur en hoe je dat kunt omzeilen. Voor het behoud van een vrije samenleving is dat een nuttige vaardigheid, ook als je geen wappie bent.

Niemand heeft voorafgaand verlof nodig, om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet. (Grondwet, art. 7.)

Helaas doen social media massaal aan censuur, van zowel hele websites alsook van specifieke linkjes, specifieke gebruikers en specifieke plaatjes. Zo werden video’s van o.a. Maurice de Hond van YouTube verwijderd. De bekende “Q” heeft een theorie over het omzeilen van algoritmen die gebruikt worden om plaatjes te censureren.

Q-socmed-censoring

Dat vind ik een leuk onderwerp, omdat ik op ’t AMC nog een mondeling tentamen (old school) moest doen voor “medische signalen en beeldverwerking”. Mijn prof liet me even goed zweten want ik moest ’m nog een keer opnieuw doen, maar toen had ik dan ook een acht 🙂

Als je een afbeelding gewoon kopieert zonder ’m te veranderen, dan is het voor een computer heel gemakkelijk om te zien dat ze hetzelfde zijn. Maar je kunt natuurlijk van alles veranderen aan zo’n afbeelding zonder dat de informatie op die afbeelding veel geweld wordt aangedaan:

Veel algoritmen zoeken overeenkomsten tussen plaatjes door te zoeken op “features” (eigenschappen). Vaak wordt eerst edge detection toegepast.

Zie je hoe de letters linksonder opvallend goed gedetecteerd worden? En hoe de kleuren in de mond (tong) er totaal niet toe doen? Kijk nog maar even beter voor meer van dat soort resultaten.

Vervolgens worden de lijnen en punten als een soort vectoren omschreven, in percentages van de totale afbeelding bijvoorbeeld. Dus vergroten, verkleinen, puntjes toevoegen, blurren, verkleuren e.d. zijn niet zo effectief om zo’n algoritme klein te krijgen. Roteren en vooral ook hellen werken misschien iets beter maar vertrouw er niet teveel op. Er zijn ook andere methoden, zoals het onderverdelen van de afbeelding in sub-afbeeldingen, statistische functies, etc. Sommige filters testen ook op de gespiegelde afbeelding. Volgens Q worden er 32 identificerende puntjes of gebieden gebruikt.

Q-32-points

Gewoon het plaatje een beetje veranderen is dus meestal niet afdoende. Hieronder geeft Q de tip om de hoeken te bewerken, maar Q verwacht dat die aanpak maar een paar dagen zal werken voordat social media bedrijven hun algoritmen hebben aangepast.

In de hoeken bijsnijden, of hoeken aan het midden van de randen.

Je kunt handmatig onregelmatige vormen wegsnijden uit de afbeelding, of de afbeelding in stukjes knippen en de losse stukken een beetje verschuiven ten opzichte van elkaar; en dat dan in combinatie met het toevoegen van wat donkere of juist lichte vlakken. Wees vooral creatief want als iedereen hetzelfde gaat doen dan is de gedachtepolitie er in twee tot vier dagen bij om hun algoritme aan te passen.

Q-socmed-adapt

Volgens mij heeft Q niet altijd gelijk. The shot will be heard around the world, maar ik heb weinig gehoord. Soms ook lijkt Q wel achtergrondinformatie te hebben. Voor de liefhebbers hier het Q draadje: Q-thread-on-image-censoring.pdf

Heb je tips voor ’t tegengaan van censuur? Laat je tips hieronder bij de “reacties” achter! (Niet alleen op social media… Dat zijn in dit opzicht nu eenmaal de bad guys.)

Reacties

✉ Sjon op 2020-09-14

Bij het feitelijk constateren van censuur, ongeacht of u zelf dan wel iemand anders wordt gecensureerd, direct uw content verwijderen en uw account opzeggen.
Eenvoudig, consequent en doeltreffend.
Verder een goede VPN service kiezen en traceer cookies en advertenties blokkeren.
Deze site heeft trouwens ook traceer en advertentie cookies!
Al doende tast men het verdienmodel aan van de website / het platform en spaart zeeën aan tijd om nuttige dingen te doen.
Money talks….only money talks

✉ Evert Mouw op 2020-09-14

Mijn account op Facebook gaat op nonactief met de melding dat ik per email bereikbaar ben. Een VPN heeft weinig te maken met censuur op social media. Deze site heeft enkel Google Adsense advertenties en verder geen andere dingen; vrijwel iedereen die daar een probleem mee heeft die heeft al uBlock Origin. Het probleem met account opheffen is natuurlijk het verminderde (sociale) bereik en zeker nu Facebook en Twitter dominante platformen geworden zijn zie je netwerkeffect. Overstappen heeft een sociale prijs. Het scheelt inderdaad wel aan verloren tijd.

✉ Sjon op 2020-09-15

@ Evert:
VPN heeft heel veel te maken met censuur.
Het voorkomt dat de autoriteiten op de stoep staan een paar uur nadat u online een onwelgevallige mening heeft geuit.

✉ Evert Mouw op 2020-09-15

Op dit fiets. Dat klopt wel ja. Ik vind anonimiteit altijd een zwaktebod. Maar als je daarvoor kiest of genoodzaakt wordt, zou ik zelf sneller met Tor werken en misschien zelfs iets als Tails.

https://tails.boum.org/


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.