Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 3 min

Corona-evening

Vandaag is het de herfstevening, de dag dat het aantal uren zon even is aan het aantal uren duisternis. De herfstevening valt altijd tussen 21 en 23 september, en deze keer is ’t de 22e. Je zou het ook de corona-evening kunnen noemen. Volgens de NOS van vandaag had Jaap Dissel het over een toename van het virus. Op deze avond van de evening is er ook een fel Kamerdebat over het coronabeleid. Dat dit nu allemaal precies tijdens de evening speelt is niet zo verwonderlijk.

Minder zonuren en een minder hoge zon zorgen voor minder UV straling; het virus wordt minder snel uitgeschakeld. Door de lagere temperaturen gaan mensen meer binnen zitten, waar minder ventilatie is. Alle virussen doen het in de winter goed. Kijk maar naar onderstaande grafiek van het RIVM:

Virussen in de winter… Bron grafiek: Peilstations participerend in Nivel Zorgregistraties eerste lijn, via het RIVM.

Bron: RIVM

Ook in Engeland had de premier Boris Johnson het over een gevaarlijk kantelpunt.

De herfstevening luidt een belangrijke overgang in. De dagen worden weer korter. Geestelijk wordt je ontvankelijker voor afbraakprocessen terwijl de natuur zich klaarmaakt voor de herfst. De samenleving zal, bewust of onbewust, weer bereid worden om zich naar binnen te richten. Dat is niet alleen figuurlijk: naar binnen keren is door lockdowns nu ook letterlijk. Je gaat weer wat meer thuis leven.

De glorie van de zomer is nog voelbaar, maar wel ten einde. Het was vandaag een fijne zonnige dag en ik heb nog even in de zon gelegen 🙂 Moderne heidenen vieren het feest als Mabon terwijl de echte sfeer van de herfst pas later, rond Samhain, zichtbaar zal zijn – ook in de aantallen coronagevallen.

Het is mensen eigen om te denken dat de wereld maakbaar is. Tot op zekere hoogte hebben onze acties ook wel effect, maar oude boeren en jagers weten dat de natuur zich niet laat dwingen en haar eigen ritme heeft.

De roep om meer vrijheid en minder maatregelen zal vanaf vandaag minder goed aanslaan bij de meeste mensen. Dat is niet alleen omdat er weer meer ziektegevallen komen, maar ook omdat de meesten onbewust psychisch meebewegen met de seizoenen.

Het ritme van de natuur laat zich niet kennen via politieke debatten, social media en dat soort zaken. Of misschien toch wel? Ze ondergaan in ieder geval de invloed van de natuur, zoals ’t Kamerdebat van deze avond bewijst. Maar het debat is meer een gevolg of graadmeter dan een oorzaak of speelveld.

In heel verschillende tijden, continenten en culturen werd de herfstequinox gevierd. Het wordt ook wel het herfstpunt genoemd of soms de herfstnachtevening. Ik vond het wel toepasselijk dit stukje in de avond van het herfstpunt te typen; ik plaats dit online terwijl het buiten donker is.

Je bewust een beetje laten meevoeren op het ritme van de seizoenen kan je een hoop ergernis besparen. Tot het lentepunt is het een goede tijd om na te denken, op te ruimen, boeken te lezen, te wandelen en vrienden te spreken. De beste voeling met de ritmes van de natuur krijg je door veel in de natuur aanwezig te zijn, het liefst alleen of stil, zodat je ontvankelijk bent. De herfst is vaak mooi: geniet ervan!

![“Herfst” (Autumn) door Herbert James Draper (1863-1920). Via Wikimedia Commons

Reacties

✉ Herman de Roos op 2020-09-23

Leefden we inderdaad maar meer volgens het ritme van de natuur.

✉ Goedele Janssens op 2020-09-23

Mooie tekst en ik merk inderdaad dat zelfs mensen die niet ‘met’ de natuur leven toch naar de natuur leven: loslaten en verstillen in deze periode. Een fijne herfsttijd, Evert!

✉ Maurice op 2020-09-26

Eens. Naar binnen keren is niet erg. Dat bewustzijn in de stilte van de natuur is erg mooi. ( zeker in combinatie met winterzwemmen 😉 )


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.