Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 3 min

Polarisatie-kampioen Marcia Luyten's anti-BBB column beschouwd

Gisteren verscheen in de linkse Volkskrant een column met de titel “Wat de BBB onschuldig presenteert is giftige scepsis in een kwetsbaar democratisch systeem”.

Wat een titel. Achter de “onschuld” zit “giftige scepsis” en gesuggereerd wordt dat ons “kwetsbare democratisch systeem” daaraan ten onder kan gaan. Kortom, gevaar! Dat is ook een manier om mensen op te hitsen. Omdat het zo wel erg goedkoop en doorzichtig is, volgt daarna in de rest van de column een poging dit te onderbouwen met opportunistische argumenten. Laten we er eens een paar bekijken.

Net zo makkelijk speelt de BBB met Wetenschap, Wetten en Waarden. Want de natuur, daar is niks mis mee.

Dat is nogal een aantijging. Je zou verwachten dat er nu onderbouwing volgt. Maar nee, dat ontbreekt. En dat terwijl de staatscommissie Hordijk, TNO, RIVM, vooraanstaande academici zoals Hanekamp en ook anderen aangeven dat AERIUS/OPS niet doelgeschikt is voor lokale vergunningsverlening vanwege hoge lokale onzekerheden. Ook over de definitiestrijd rondom natuur, de terugkeer van de wolf, en wat wel goed gaat, geen woord van Marcia.

‘Caroline’, zoals ze liefkozend heet bij de achterban

Nope. De liefkozende naam is “Lientje”. Doe ’s wat moeite voor je column… Vooruit dan, die moeite komt er wel bij haar volgende argument.

In het industriële landbouwlandschap van weiden zonder bloemen en omgeploegde, met insecticide bespoten akkers leven steeds minder insecten. Duits onderzoek vlak bij de Nederlandse grens toonde aan dat in dertig jaar vliegende insecten met 75 procent zijn afgenomen. Tellingen in Nederland waarschuwen voor een vergelijkbare daling – al zijn er soorten die gloriëren. Op de Sallandse Heuvelrug is de biodiversiteit zo ernstig in gevaar dat Natuurmonumenten het gebied uitroept tot Route van Verloren Soorten. De boswachter noemt de bodem ‘ziek, zuur en toxisch’.

Hier kan een volwassen discussie over plaatsvinden. Dat is belangrijk, ook voor mensen op het platteland, zelfs voor boeren, want we willen de natuur in onze woonomgeving, in onze regio’s, graag goed houden. Het is niet zo dat partijen die voor de belangen van het platteland opkomen hier zelf geen belang zien. Wel valt er e.e.a. af te dingen over hoe biodiversiteit gemeten wordt. Zie bijvoorbeeld het laatste boek van vogelkenner Rob Bijlsma.

Het land vult zich met Bramen, Brandnetels en Berken, het water met algen, en langs de oevers gedijt stikstofminnend riet en fluitenkruid. Een kniesoor die dan over natuur begint.

Marcia maakt in ieder geval wel duidelijk wat ongewenste natuur is, en wat wensnatuur is. Haar tekentafel bevat de nodige schetsen van de designnatuur.

oh Boze Bespeelde Burger, en vindt bij Caroline wat hij zoekt: simpele antwoorden op ingewikkelde vragen.

Dit is een standaardframe in politieke columns. De ander heeft altijd “simpele antwoorden”. Ondertussen worden boerenbedrijven gesloten om 0,3% reductie van stikstofdepositie op Natura2000-gebieden te realiseren, overigens met een resultaatonzekerheid van al snel 70%. Een kniesoor die daarover valt, immers, wie met zulke academische kritiek komt geeft “simpele antwoorden”. Mijn hemel.

De agribusiness heeft grote belangen bij de status quo.

Een beetje hetzelfde als “Big Farma” waar wappies het over hebben (soms terecht). Feit is dat elke maatschappelijke geleding ook economische belangen en banden heeft. De kunst is dat binnen gezonde verhoudingen te houden. Gaat dat lukken? We krijgen meteen antwoord:

Dus voedt ze boerenprotestbewegingen om stikstofmaatregelen te saboteren.

Ja, saboteren. De toon is gezet en we gaan meteen door.

In Overijssel trok de actiegroep VollGass […]

VollGass heeft weinig van doen met BBB. En ik ken beide clubs wel. Hier zien we dus de guilty bij association techniek. Je zou dat ook bij mij kunnen proberen; ik heb natuurlijk innige banden met de BBB en daarom schrijf ik deze rebuttal. Ik help je alvast op weg; hier meer info over mijn BBB-connectie.

In dat licht zou de financiering van politieke partijen interessant moeten zijn. Het platteland is bezaaid met BBB-Borden. […]

Die zagen we ook regelmatig voorbijkomen. Mja, boeren zijn kleine ondernemers, hun toekomst staat op het spel, en dan kopen ze voor een paar tientjes aan spandoeken en vlaggen. Bij de Volkskrant is dat aanleiding om er een mooie complottheorie van te maken. Zo worden we klaargestoomd voor het slotstuk:

giftige scepsis in een kwetsbaar democratisch systeem.

Nou Marcia Luyten, je column van 13 maart 2023 staat vereeuwigd in de Volkskrant. De democratie is zo kwetsbaar niet; democratie is niet altijd geweldig, maar wel het “minst slechte systeem” en … zeker niet voor bange mensen. Dus hou op met die bangmakerij.


Aanvullingen

Nog twee toevoegingen n.a.v. de discussie na plaatsing van bovenstaande blogpost.

Tweet van A.Kester over insectensterfte.

De insectensterfte debunk is hier te vinden: Nicht alle Bestände darben (Volker Mrasek, 2018)

Tweet van Bert Wierenga over coöperaties.